sivacki DRUM forum

Chill Out ... => Tradicija i običaji => Temu započeo: pitalica Januar 28, 2010, 11:16:06 pre podne

Naslov: БЛАГО НАШЕ ВЕРЕ
Poruka od: pitalica Januar 28, 2010, 11:16:06 pre podne


ЗНАЧАЈ ВЕРЕ У ЖИВОТУ

       Једна од главних истина о човеку је та да је он најсавршенији Божји створ на Земљи. Он је психофизичко биће, састављен је из разумне душе (ум, воља и осећање) и тела. Бог је, исто тако, обдарио човека способношћу да се стара и брине како о своме телу (храни га, греје, облачи, лечи), тако исто и о својој души. Следеће врло важно сазнање је да је човек бесмртан, рађа се овде на Земљи за вечност. Бесмртна компонента људског бића је управо његова душа од Бога му дата. После пролазног живота овде, човек наставља да живи, а какав ће тај будући живот бити зависи од овоземаљског живота и понашања према Богу и ближњима. Отуда је вера и веровање уопште од неизмерног значаја и важности за све људе. Вера је вечити оптимизам, непоколебљива нада и постојана љубав, и њоме себе и сав свој живот меримо по Божјим вечним законима и заповестима. Вера је истовремено и одговор на сва она вечна питања која нисмо способни да разрешимо својим слабим и ограниченим умом. Укратко, без вере не можемо живети.

Naslov: Odg: БЛАГО НАШЕ ВЕРЕ
Poruka od: pitalica Februar 01, 2010, 09:32:28 posle podne

Ми хришћани, верујемо у једнога Бога у Тројици, који је Творац неба и Земље и свега што се види и не види. А, Бог је духовно невидљиво биће и сила која нема ни почетка ни краја али, Он све види, све зна, свуда је присутан у сваком тренутку, управља свим стварима и свим видљивим и невидљивим световима. Верујемо у Бога који је један по суштини а тројичан по лицима својим, јер постоји Бог Отац, Бог Син – Господ Исус Христос и Бог Дух Свети. У име Свете Тројице се и крштавамо у Име Оца и Сина и Духа Светога а тако се и крстимо са три прста десне руке (кажипрст, палац и средњи прст). Једна од најбољих дефиниција шта је то Бог, јесте да је хришћански бог Љубав, и то Љубав несебична која од вечности постоји и од вечности има Сина и Духа Светога. И сам човек је сличан Богу, пошто је човек створен ''по слици и прилици Божјој'' из разумне душе и тела и има моћ вечног живота. Међутим, човек није и једино разумно и слободно биће у космосу, нити је овај наш свет у коме привремено живимо, једини свет који постоји. Постоји духовно невидљиво небо где обитава Бог, анђели – духовна бића без тела. Анђели су у непосредној Божјој близини, непрекидно славе и величају Бога и нама људима објављују Божју вољу. Зато се и молимо Анђелима као нашим сталним и будним чуварима да не одступе од нас.

Naslov: Odg: БЛАГО НАШЕ ВЕРЕ
Poruka od: pitalica Februar 07, 2010, 08:33:18 posle podne
БОГ И СВЕТ – БОГОЈАВЉЕЊЕ – ЈАВЉАЊЕ БОГА У СВЕТУ

Бог се јавља људима и открива им своју вољу. Прво Божје јављање је у ствари стварање света, затим јављање преко Анђела и преко изабраних богонадахнутих људи: Пророка, Апостола и Светитеља а нарочито преко свог Сина Господа нашег Исуса Христа, Спаситеља човечанства и целог видљивог света. О томе читамо у Светом писму или Библији која се дели на Стари и Нови завет.

Naslov: Odg: БЛАГО НАШЕ ВЕРЕ
Poruka od: pitalica Februar 14, 2010, 11:12:27 posle podne

СТАРИ ЗАВЕТ

Стари завет је савез Бога са људима преко патријарха Аврама и његових потомака. У Старом завету су описани догађаји почев од стварања света и првих људи, па све до Христовог рођења, до рођења Онога (који је створио свет и човека у том свету), и који спасава створени свет а пре свега човека. Свето писмо и почиње описом стварања света: ''У почетку створи Бог небо и земљу, а земља беше без обличја и пуста''. То значи да је Бог створио најпре духовни, невидљиви свет (то значи реч ''небо'') а тек онда видљиви свет (то значи реч ''земља'').
Први дан створена је светлост: ''И рече Бог, Нека буде светлост! И би светлост. И виде Бог да је светлост добра: и растави Бог светлост од таме'' (Јеврејска реч ''јом'' – дан, нема значења које има данас, већ значи одређени астрономски или временски период трајања).
Други дан Бог је створио свод небески и раставио је воду под сводом од воде над сводом. Тако је постало ово наше видљиво небо иза кога се налазе безбројни светови и галаксије, које круже и крећу се свака својим путем, без сударања.
Трећи дан на Земљи се указало копно – суво, израсла је трава и разноврсно дрвеће са својим плодовима и семеном за размножавање.
Четврти дан Бог је створио Сунце да управља даном, и Месец да управља ноћу, и звезде, да светле и да буду знаци времена, дана и година. Сунце је почело да сија и обасјава Земљу, до тада обавијену густом тамом и влагом.
Пети дан створена су сва жива бића у води, рибе и остала створења, као и птице у ваздуху.
Шести дан Бог је створио ситне животиње, звери земаљске по свим врстама. И на крају Пресвета Тројица, Бог, ствара човека од праха земаљског, и удахњује у њега дух живота. Прво је створен мушкарац, Адам а затим жена, Ева. То је почетак човечанства као слике – огледала у коме се назире Света Тројица: људи су створени да се узајамно воле и тако прослављају свога Створитеља. Први људи су живели са Богом, у Рају, у добру, у сваком изобиљу, љубави и доброти. У Рају је постојало Дрво живота са кога се човек хранио и оно му је давало бесмртни живот и мудрост. Али, у Рају је постојало и друго дрво. Дрво познања добра и зла, са кога је Бог човеку забранио да једе плодове да би га вежбао у уздржању и верности Богу. То је било дрво провере човекове слободе, да му је ''све слободно, али да све није на корист'' и да не треба да дозволи да било шта овлада њиме, да буде роб ничега. Ово друго дрво у Рају требало је да буде испит човекове љубави: да ли ће бити веран Богу или Ђаволу.

Naslov: Odg: БЛАГО НАШЕ ВЕРЕ
Poruka od: pitalica Februar 22, 2010, 11:21:52 posle podne

Показало се да су први људи подлегли наговору Ђавола преко змије: прво је жена, Ева окусила плод са Дрвета познања добра и зла и тако су људи постали смртни. Учињен је, дакле, први грех у историји: према Богу, према себи и    целокупном потомству до данас. Човечанство и цела видљива творевина су, дакле, заражени грехом.
Казна за први грех била је: Адам и Ева су били истерани из Раја да би се спречило веће зло и да не би у греху постали бесмртни. Јер, да су и даље остали у Рају, јели би плодове са Дрвета живота од кога би били бесмртни али у греху, у злу, а од тога нема већег пакла. Бог је даље проклео Еву да ће с муком рађати децу и да ће бити под влашћу свога мужа Адама, да ће у зноју лица радити земљу и јести хлеб – да је ''прах и у прах ће се вратити''.
Први грех је наследан и из њега су настали сви потоњи греси. Адамов син Кајин убио је свог брата Авеља из зависти. Последице греха су видљиве у природи (борба за опстанак у животињском свету – закон јачег и отпорнијег). Осим тога, грех и зло брже се шире него добро и правда. Када се грех толико раширио, Бог је додзволио свеопшти потоп од кога се спасао само један праведник, Ноје са породицом, и по један пар од сваке животињске врсте. И после потопа људи су отпадали од Бога и грешили.

Naslov: Odg: БЛАГО НАШЕ ВЕРЕ
Poruka od: pitalica Mart 01, 2010, 10:48:59 posle podne

Да би се сачувала вера чиста, Бог је изабрао једног човека који се звао Аврам. Аврам је био праведан, веровао је у Бога и у Спаситеља света који ће доћи са неба међу људе. Зато се Бог лично јављао побожном Авраму више пута као и његовим потомцима: сину Исаку, унуку Јакову. Аврамов унук Јаков имао је дванаест синова од којих је касније постало дванаест Израиљевих племена. Јаковљев син Јосиф, кога су браћа из зависти и мржње продали у Египат, био је спасен од Бога јер је био праведан и побожан и имао је дар да тумачи људима снове. Касније је Јосиф спасао и оца свог и сву своју браћу од глади која је завладала: довео их је у Египат где је он био први до фараона (цара). Међутим, после Јосифове смрти његови потомци били су много мучени у Египту. Бог је видео праведно страдање Јевреја у Египту и одредио је једног Јеврејина по имену Мојсије да их изведе – спасе из ропства.
Naslov: Odg: БЛАГО НАШЕ ВЕРЕ
Poruka od: pitalica Mart 10, 2010, 11:12:42 posle podne

Бог се најпре јавио Мојсију на брду Хориву у облику пламена из купине која је горела али није сагоревала. Египатски цар није дозволио Мојсију да изведе Јевреје из његове земље, али је Мојсије успео уз Божју помоћ, учинио је многа чуда којима га је Бог обдарио. Излазак Јевреја на челу са Мојсијем из Египта у Обећану земљу трајао је четрдесет година. За све то време су се Јевреји путујући преко пустиња, хранили чудесном храном са неба, маном код које нису огладнели а и одећа и обућа им се нису цепале. На брду Синају Бог је Мојсију предао за народ Десет заповести које гласе:
   1. Ја сам Господ Бог твој; немој имати других богова осим Мене.
   2. Не прави себи идола нити каква лика; немој им се клањати нити им служити.
   3. Не узимај узалуд имена Господа Бога свог.   
   4. Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и обави све послове, а седми дан је одмор Господу Богу твоме.
   5. Поштуј оца и матер своју, да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи.
   6. Не убиј.
   7. Не чини прељубе.
   8. Не укради.
   9. Не сведочи лажно на ближњега свога.
      10. Не пожели ништа што је туђе.

Naslov: Odg: БЛАГО НАШЕ ВЕРЕ
Poruka od: pitalica Mart 11, 2010, 09:00:06 posle podne

Осим ових, Јевреји су се кроз цео Стари завет, све до Христовог рођења учили закону Божијем од својих свештеника, и од Светих Пророка од којих су најпознатији: цар Давид, Соломон, Илија, Исаија, Јеремија, Језекиљ, Данило, Амос, Осија, Малахија и многи други. Сви су они у невољама тешили свој народ да не клоне духом, поучавали га и одржавали су у народу непрекидно веру да ће доћи Спаситељ света, Господ Христос.

Naslov: Odg: БЛАГО НАШЕ ВЕРЕ
Poruka od: pitalica Mart 12, 2010, 07:55:50 posle podne

НОВИ ЗАВЕТ

Нови завет почиње радосном вешћу Архангела Гаврила Светој Дјеви Марији да ће она родити Спаситеља, Сина Божјег, Христа. То је и данас пролећни празник Благовести (7. април по новом календару) када је Марији, девојци од Бога изабраној, наговештено да ће родити Исуса (Спаситеља) Христа (помазаник Божји, Месија). И Христос се заиста девет месеци после (7. јануар) родио у месту Витлејему, близу Јерусалима, у пећини, у јаслама. То је данас празник Божић. Новорођеног Сина Божјег прво су посетили Мудраци са Истока предвођени чудесном звездом, поклонили су му дарове: злато, тамјан и измирну. Анђели су те ноћи певали химну: ''Слава Богу на висини, и на земљи мир, међу људима добра воља''.
Дан уочи Божића зове се Бадњи дан. Увече се у кућу уноси бадњак, храстово сирово дрво, затим слама – у спомен да се Христос родио у јаслама, меси се божићна чесница, а за радосни празник Божић постоје у нашем народу и многи други веома лепи обичаји. О Божићу се поздрављамо ''Христос се роди!'', а отпоздрављамо ''Ваистину се роди!''.

Naslov: Odg: БЛАГО НАШЕ ВЕРЕ
Poruka od: pitalica April 29, 2010, 08:53:41 posle podne

СВЕТИ ЈОВАН   
   
Христову јавну проповед непосредно је најавио Свети Јован Претеча и Крститељ. Радио се пола године пре Христовог рођења (7.јул, Ивандан). Зове се Крститељ зато што је он крстио Христа у реци Јордану. Јован је завршио свој живот на земљи тако што му је посечена глава у тамници, по наређењу царице Иродијаде, јер је Јован укоревао цара Ирода што се оженио својом снахом. Дан његове смрти је и данас празник Усековање (11.септембар) и тога дана хришћани посте.
Свети Јован је крстио Христа када је Христос имао тридесет година (пунолетство код Јевреја). После крштења је Христос могао да јавно наступа и учи народ закону Божјем. Крштен је у реци Јордану и притом се чуо глас Божји с небеса: ''Ово је Син мој љубљени, који је по мојој вољи''. Овај празник је Богојављење (19.јануар), јер се Бог јавио са неба као глас, Син се крштавао у води а Дух Свети се у том тренутку појавио као голуб изнад Христове главе. На Богојављење у свим праославним храмовима врши се велико богојављенско освећење воде, некада и на оближњој реци. То је Богојављењска света водица која се односи кући, помало се пије и узима у болести, иначе преко целе године се не квари. У неким нашим крајевима на овај дан се поздравља ''Бог се јави!'', а отпоздравља ''Ваистину се јави!''


Naslov: Odg: БЛАГО НАШЕ ВЕРЕ
Poruka od: pitalica Septembar 29, 2010, 10:43:53 posle podne

ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС

Господ Исус Христос је проповедао и учио народ три и по године, чинио многобројна чудеса, лечио болеснике, исцељивао телесне (физичке) и духовне болести, васкрсавао је мртве, опраштао грехе. Христов живот и рад овде на Земљи, од рођења до смрти описан је детаљно у Јеванђељима којих има четири и то: Матејево, Марково, Лукино и Јованово. Из Христове божанске науке као круна и врхунац су две највеће заповести које укратко садрже човеков однос најпре према Богу, а затим према људима. Заповести гласе:
1. Љуби Господа Бога свог свим срцем својим и свом душом својом и свим умом својим и свом снагом својом.
2. Љуби ближњега свога као самога себе.
Наш ближњи је сваки човек без обзира на порекло, расу, положај, образовање, јер су сви људи Божија створења и, ако не волимо људе које видимо, како можемо волети Бога кога не видимо?

Naslov: Odg: БЛАГО НАШЕ ВЕРЕ
Poruka od: pitalica Oktobar 21, 2010, 01:25:55 pre podne

ХРИСТОВА СТРАДАЊА

Господ наш Христос је завршио свој земаљски живот када је имао тридесет и три године. Пред своје страдање које је више пута најављивао, последњи пут је ушао у Свети град, Јерусалим на Цвети (празник, данас седам дана пред Васкрс). Био је свечано дочекан, сви су викали: ''Осана (слава на висини) сину Давидову, благословен који долази у име Господње''. Нарочито су се Христу радовала мала и безазлена деца. И данас на Лазареву суботу, односно Цвети, обележавамо овај празник. Освећују се у храму зелене врбове гранчице као замена за палмове гранчице које су деца простирала по путу куда је требало да прође Христос. Овај празник се у нашем народу још зове и Врбица.
Naslov: Odg: БЛАГО НАШЕ ВЕРЕ
Poruka od: pitalica Novembar 05, 2010, 07:39:08 posle podne

Јеврејске старешине и правосвештеници осудили су Христа на смрт иако Он није учинио никакав преступ који би то заслуживао. Невино је осуђен, ''јер греха не учини, нити се нађе превара у устима његовим''. Непосредно пред своје страдање и распеће на Крсту на Велики петак, Христос је на Велики четвртак увече одржао са својим Апостолима последњу или Тајну вечеру на којој је установио Свету тајну Причешћа или Евхаристију. Ова тајна се непрекидно у Цркви врши све до данас и Црква, заправо народ Божји живи овом тајном у којој се причешћујемо самим Телом и самом Крвљу Господа Исуса Христа (хлебом и вином). Ово се догађа на Светој Служби или Светој Литургији у цркви када се молитвом и благословом свештеника, односно владике, хлеб и вино претварају у Тело и Крв Христову. За свето Причешће се усрдно и савесно припремамо кроз молитву и пост. Постимо и духовно (уздржавање од рђавих и злих помисли и намера) и телесно – не једемо у току постова мрсну храну и не пијемо силовита пића; потом следи покајање или Исповест грехова, које смо учинили, пред свештеником и он нам у разрешној молитви, заправо сам Бог, Христос нам опрашта грехе ако се искрено и са сузама кајемо и молимо да нам буде све опроштено. Тек тада примамо Свету Причест и бивамо духовно и телесно препорођени и обновљени, јер у себе уносимо самога Христа и хранимо се храном вечном и непропадљивом за вечни живот и бесмртност у Царству Божијем којем неће бити краја ни конца.

Naslov: Odg: БЛАГО НАШЕ ВЕРЕ
Poruka od: pitalica Decembar 08, 2010, 01:31:11 pre podne

Христос је био разапет на Велики петак на брду Голготи код Јерусалима и то на Крсту. Претходно је био осуђен као Праведник, понижен, исмејан, попљуван. Умро је у највећим мукама а последње речи су му биле: ''Боже мој, Боже мој, зашто си ме оставио?'' У тренутку саме смрти догодио се земљотрес, Сунце је било помрачено, гробови су се отворили, црквена завеса се поцепала надвоје. Његово Свето Тело са Крста су скинули Јосиф и Никодим и сахранили га у нов камени гроб. Код гроба је постављена стража, јер је Христос прорекао да ће трећег дана васкрснути, а и из бојазни да не би Апостоли украли Његово тело и објавили да је васкрсао.
На Велики петак хришћани одлазе у цркву на молитву и сећају се Христових мука и патњи на Крсту које је добровољно претрпео да би нас ослободио од наших невоља и греха. Најчешће се на овај празник пева: ''Слава дугом трпљењу Твојему, Господе''. На Велики петак се строго пости цео дан, а они побожнији цео дан не једу ништа, или само увече узму мало хлеба. Ко не доживи тугу и трагедију Великог петка, тешко ће осетити и сву другу радост и величину Васкрса.
Naslov: Odg: БЛАГО НАШЕ ВЕРЕ
Poruka od: pitalica Februar 18, 2011, 12:28:43 pre podne

На Велики петак хришћани одлазе у цркву на молитву и сећају се Христових мука и патњи на Крсту које је добровољно претрпео да би нас ослободио од наших невоља и греха. Најчешће се на овај празник пева: ''Слава дугом трпљењу Твојему, Господе''. На Велики петак се строго пости цео дан, а они побожнији цео дан не једу ништа, или само увече узму мало хлеба. Ко не доживи тугу и трагедију Великог петка, тешко ће осетити сву духовну радост и величину Васкрса.
Naslov: Odg: БЛАГО НАШЕ ВЕРЕ
Poruka od: Marko Prčić-Albe Februar 09, 2019, 09:32:45 pre podne
По питању религије би се дало даноноћно расправљати о постојању некога или нечега.
Верујеш у бога, деда мраза, једнорога, ванземаљце или слично, остави то за себе и не убеђуј остале у исправноси тога.  Како верници имају хиљаду доказа о постојању свевишњег, тако, атеисти имају хиљаду доказа више о непостојњу.
Naslov: Odg: БЛАГО НАШЕ ВЕРЕ
Poruka od: Braca Mart 06, 2019, 05:02:18 posle podne
По питању религије би се дало даноноћно расправљати о постојању некога или нечега.
Верујеш у бога, деда мраза, једнорога, ванземаљце или слично, остави то за себе и не убеђуј остале у исправноси тога.  Како верници имају хиљаду доказа о постојању свевишњег, тако, атеисти имају хиљаду доказа више о непостојњу.Niko nije u obavezi da ovde čita ono što mu se ne dopada ili se kosi sa njegovim standardima i ubeđenjima. S druge strane, tema je u odgovarajućem forumu i ne kosi se sa pravilima. Što se mene tiče - ne vidim problem.Naslov: Odg: БЛАГО НАШЕ ВЕРЕ
Poruka od: Marko Prčić-Albe Mart 21, 2019, 11:11:13 pre podne
Ateista po prirodi i zdravoj pameti. Ne klanjam se nikome!