sivacki DRUM forum


...

Dobro došli! U gornjem desnom uglu, klikom na ikonicu "mesec" ili zatim "sunce" možete, prema vlastitom afinitetu, odabrati svetlu ili tamnu (dark) temu Foruma.

ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ

Van mreže pitalica

  • VIP
  • Zaslužni član
  • *****
    • Poruke: 1049
    • Reputacija: +29/-3
poslato: Avgust 19, 2009, 12:33:47 pre podne19. августа по новом * 6.августа по старом календару
Српска православна црква слави Преображење Господње, празник који у црквеном календару и у народу има изузетан значај. Овај непокретни празник, обележен је црвеним словом, што га сврстава међу такозване заповедне празнике. 
Српска православна црква и њени верници светим литургијама прослављају на овај дан успомену на догађај који се збио на Тавору, треће године од почетка проповеди Исуса Христа. Тада је Он, како каже јеванђељско предање први пут пред одабраним ученицима Петром, Јаковом и Јованом, показао своју божанску природу препоручивши им да чувају преображењску тајну до Васкресења и не клону духом у данима Његовог страдања.
''Имајући често обочај да се ноћу повлачи, ради усамљене молитве Богу Оцу, Господ Исус Христос, оставивши под гором народ и узевши са собом од ученика својих само Петра, Јакова и Јована, узиђе са њима на врх Тавора да се помоли. И удаљивши се мало од њих, стаде се молити. А три ученика, уморни нешто од пењања на високу гору, нешто од дуге молитве, заспаше, као што казује Јеванђелист Лука: ''Петар и који бејаху с њим беху заспали'' (Лк.9;23). Док они спаваху, и расвит беше на помолу, Господ Христос се преобрази блистајући славом Свог Божанства, и указаше се Мојсије и Илија с Њим. Ова појава божанске силе пробуди апостоле и они видеше неисказану славу Господа Исуса: лице Му је сијало као сунце а хаљине Његове блистаху као снег. Слушајући разговор, ученици стајаху с трепетом, наслађујући се у исто време гледањем божанске славе, колико то беше могуће за њихове телесне очи. А када разговор Господа Исуса Христа са Мојсијем и Илијом беше при крају, ожалости се Петар и желећи да се непрестано наслађује дивним призором славе Христове и славних пророка, он се осмели и рече: ''Господе, добро нам је овде бити; ако хаћеш да начинимо овде три сенице (колибе): једну Теби, и једну Мојсију, и једну Илији'' (Лк.9;33). Док Петар то говораше, светао облак заклони их и чуше из облака глас који говораше: ''Ово је Син мој љубљени, Њега послушајте'' (Лк.9;35).''
За хришћански свет смисао живота је вера у васкрсење, а тајну свог васкрсења Христос је први пут објавио својим ученицима на Тавору, па отуда и значај празника Преображења за православно хришћанство. Предање, такође, каже да је Исус Христос био унапред свестан да ће страдати за спасење људског рода и да је своје најближе ученике позвао ''да буду сведоци славе Његове пре страдања на Голготи''.

''Преобразио си се на гори, Христе Боже, показавши Својим ученицима славу Своју, колико им беше могуће; нека и нама грешнима засја Твоја вечна светлост, молитвама Богородице, Даваоче Светлости, слава Ти!
(Тропар на Преображење)
sivacki DRUM forum

ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ
« poslato: Avgust 19, 2009, 12:33:47 pre podne »