sivacki DRUM forum


...

Dobro došli! U gornjem desnom uglu, klikom na ikonicu "mesec" ili zatim "sunce" možete, prema vlastitom afinitetu, odabrati svetlu ili tamnu (dark) temu Foruma.

Dramski tekstovi za decu

Van mreže plavi krug

 • Novi član
 • *
  • Poruke: 2
  • Reputacija: +0/-0
poslato: Jul 25, 2010, 09:25:27 posle podne
Srbija ima veoma dobre pisce dramskih tekstova za decu kao sto su Tode Nikoletic, Sidja Zivkovic, Stamen Milovanovic, Lj. Bralevic i mnogi drugi i potrebno je da postoje stranice na internetu gde se njihovi tekstovi mogu procitati i koristiti na skolskim priredbama i decjim festivalima.


Van mreže Braca

 • Administrator
 • Zaslužni član
 • *****
  • Poruke: 4564
  • Reputacija: +59/-10
  • web dizajn
Odgovor #1 poslato: Jul 25, 2010, 10:48:26 posle podne
Apsolutno se slazem ...
Na DRUMu vec,kao sto se vidi,posatoji podforum "Pozorisni tekstovi",ukoliko bude interesovanja,odnosno ukoliko posetioci pocnu da postavljaju pozorisne tekstove za decu,mi cemo otvoriti adekvatni podforum za iste ...


Van mreže plavi krug

 • Novi član
 • *
  • Poruke: 2
  • Reputacija: +0/-0
Odgovor #2 poslato: Novembar 02, 2010, 03:21:27 posle podne

ПОБУНА ВАСПИТНИХ МЕРА


                           луткарска игра из једног чина

Сиђа  Живковић


  

                            
        
ПОБУНА ВАСПИТНИХ МЕРА

луткарска игра из једног чина

Улоге:

један каиш ( са мушких панталона )

прут ( комада један, неважно са ког дрвета )

варјача ( користи се за очеве али понекад је и у
функцији о којој говори представа )

папуча ( неоригиналан реквизит )

десна рука ( и сама пуна болова )

Можда ће глумити и

глас ( продоран, незабележене интонације у науци )

ћошак ( најбезболније васпитно средство )

      
           КАИШ
Јаој, јаој, јаој, ала боли. Људи моји, какав је то био сусрет двеју кожа!  Ове    моје тврде,   ребрасте, одеране са неког великог бика који је руку на срце рикао и дању у ноћу, те и није штета    што  су  га  одрали,  па   штављене, сушене, куване,  све  у  свему,  заиста  ужасне    коже и једне фине, нежне, дечије коже, меке, меке... као душа. Ох, боже, како ли  је  оно  нежно  дечије  дупенце      само издржало мене оваквог, ружног и опаког?  Јаој, ала ме боли.     Јаој, мајко мила.

ПРУТ ( улази )
Зашто тако   јако     јаучеш,    бедни   држачу     крпљених панталона?         Је ли ти можда стигла замена од јеленске коже са    префињеним    иконицама   на себи па те је газда бацио у подрум да се досађујеш до,      рецимо генералног кречења куће, када ће газдарица дрекнути:    Докле ћемо да чувамо старе и неупотребљиве ствари? Бацај ово у ђубре!
Онда ћеш једно   време таворити на   градском сметлишту док те једног зимског јутра не пронађу   цигани чергари и направе од тебе узицу    за њихову рагу   којој ћеш стално сметати и са којом  се  нећеш   волети јер   ће те  грицкати кад год стигне.

КАИШ
Не зафркавај бедна гранчице.  Ако  си  прут ниси батина. Имам велику  муку и велики бол.  И схвати, нисам ти  ја мало дете које се плаши од твоје појаве. А моја мука је велика.

ПРУТ (иронично)
Каишу је мука велика!

КАИШ
И мука и туга.

ПРУТ
Ти имаш тугу?!   Ти који си        скоро увек део културног изгледа дечака. Кажу да је  носити   панталоне   без каиша врло, врло некултурно, противно бон – тону. Тебе бирају са посебном пажњом.     Те, да ли си у складу са ципелама, да ли си у тону са краватом...    Ти имаш тугу?!     Ја имам тугу! Ја сам онај кога се плаше. Ја сам онај кога не бирају по лепоти. Довољно је да сам танак, савитљив и да лепо фијучем.

КАИШ
Ало, ало!!! Прутино глупа... Не знам са ког си дрвета али гарант је то најглупља крошња међу свом флором овога света. О другоме ја причам. Уколико ти је остао бар још један сантиметар памети слушај ме добро ( гласно и љутито). Тужан сам јер ме је, пре неких пола сата, мој нервозни газда скинуо са својих панталона и истукао свог малог сина од само шест година. И то због обичног дечијег несташлука. Чак је и неважно шта је клинац урадио. Маторац је дошао нервозан са посла, тамо су се нешто свађали око плата са руководиоцима и онда је тип искалио бес на овом малешном дупенцету. Јао, мајко мила како је клинац тужно јецао.
Мук.

ПРУТ (тужно)
Тужно. Заиста тужно. Знам како ти је. И ја сам пуно пута тако туговао. Само дрекну:  Дај Мирка са ормара... Па удри. Знаш да ме зову и Мирко!? Нисам срећан ни због надимка ни због онога за шта ме користе.

КАИШ
Али ја више овако нећу! Не желим више да тучем децу. У ствари ја не желим иког да тучем. Желим да држим панталоне и тачка. Једино због чега сам прављен јесте да будем држач панталона.
                 ПРУТ
Да. И ја желим да растем на дрвету и да цветам и рађам јабуке, крушке, шљиве, кајсије... Све оно што деца воле да једу. То желим.

КАИШ И ПРУТ
Оно што желимо и није тешко
нећемо да нас проклињу сви
хајде маторци ман`те се од нас
децу ће речи смирити

КАИШ
Зато сада озваничавам. Не желим да тучем децу. Од данас ступам у штрајк.

ПРУТ
Није паметно момче.

КАИШ
Није паметно? А шта је паметно?! Да и даље црвеним мало дечије дупенце. Не желим више да ме деца мрзе.

ПРУТ
Момче, емотиван си али прилично непрактичан. Ми прутеви имамо једну изреку:  Један прут се може сломити  али збијена гомила прућа тешко.

КАИШ
Не разумем.

ПРУТ
Наравно да не разумеш. Правили су те од свињске коже а не од мозга. Додуше и од свињског мозга да су те правили не би био паметнији.

КАИШ
Хеј, ја сам од коже бика!

ПРУТ
Свеједно буразеру, причу не капираш. Слушај ме добро. Ако ступимо у штрајк најбоље што ти се може десити је да те газда исецка, онакав нервозан, какав већ јесте, на милион комадића, и веруј ми више ћеш личити на конфете него на бивши украс одећи. Али... слушај ме сада добро  ако бисмо ти, ја... затим, затим... па знаш, сва она такозвана васпитна средства која маторци употребљавају за васпитавање малишана, дакле, кад бисмо ми организовали побуну против одлука тих неразумника да нас користе за обрачун са најслађим створењима на свету – е, то би имало ефекат. Маторци би онда морали да размисле... Ако бисмо им сви ускратили своје услуге једино средство које би им остало била би – реч. И то лепа реч.
КАИШ
Прутино, повлачим све ружно што сам о теби рекао. Идеја ти је заиста генијална.

ПРУТ
Идеја је генијална зато што сам ја геније. Али хвалићемо мене кад све прође. Ми сада хитно морамо да делујемо. Свако одуговлачење има за последицу црвену дечију гузу. Зато хајде да осмислимо кога ћемо позвати на нашу побуну.

КАИШ
Мудро, прутино, мудро. Свака ти је на мјесту вала. Ево, ја почињем да мислим, мислим мислим... Је!!! Предлажем да позовемо кућну папучу. Својим сам очима гледао када је један мали Миша просуо по тепиху кикирики. Његова мама уместо да га натера да скупи, она је узела папучу и изударала јадничка који је већ био тужан јер је просуо своју занимацију.

ПРУТ
Слажем се каишу. Свиђа ми се што и ти почињеш да мислиш. А Мише се сећам. То је онај мали из комшилука и то је било онда када су Мишини родитељи дошли на кафу код ових наших а наш мали Дуле је био код баке у селу. Да, да... добар ти је предлог. Позивамо папучу. Даље?
КАИШ
Даље?! Па... да позовемо варјачу?

ПРУТ
Варјачу!? Ух, па нисам баш сигуран да ли и она припада нашој војсци. Ја сам је додуше гледао небројано пута како је трезнила пијане мужеве па би се њеној побуни они највише и обрадовали. Једном сам је гледао и у обратној ситуацији... али децу...

КАИШ
Ма шта не знаш?! Сећаш се кад смо нашег несташка Дулета заједно тукли прошлог лета када је лубеницу изгурао преко терасе па се тако лепо разнизала у хиљаду парчића а његови родитељи више нису знали да ли га ударају тобом или мноме.

ПРУТ
Да, да, да... Па кад је Дуле онако љутит и плачљив нехотице оборио са стола вазу онда се његова мама ухватила и варјаче. Јадан малишан... Ох, боже, сећам се. како се не бих сећао... Било је то баш пред њихов одлазак на море.

КАИШ
Да. Па и пре неки дан, наш Дуца је сео на мамине нове наочари и варјача је поново прорадила. То је заиста била ужасна сцена. Боље што ниси гледао.

ПРУТ
Варјача, дакле?!

КАИШ
Варјача. Прави човек за побуну.

ПРУТ
Ох...Вала, боље што нисам гледао ту сцену, ја сам ионако жалостиве природе. За твоју информацију, иначе, ја сам прут са жалосне врбе. Убран сам прошле јесени када је Дулетов тата водио породицу на излет крај језера и као покушавао да упеца нешто за јело. На крају су ипак јели рибу из конзерве.

КАИШ
Али си ти зато радио, ко зна због чега по Дулетовом дупенцету?

ПРУТ
Немој тако. Није ми било лако. Штавише, био сам млад, лек убран и имао сам оне бодље, тачније пупољке.Како ли је болело.

КАИШ
Не занима ме твоја биографија.

ПРУТ
Али ја ти само говорим са ког сам дрвета и колико сам савитљив ￿￿￿ако￿￿е ￿￿￿ од ￿ене заис￿а велик￿￿ Бaр да су ме убрали од ...
КАИШ
Рекох, не занима ме твоја биографија. Значи позвана је и варјача?
ПРУТ
И варјача. Хајде смишљајмо даље.
КАИШ
Смишљајмо даље?! Ја смишљам даље! Сви ови предлози до сада су моји. То је само доказ колико си ти туп и глуп. И ко зна са ког си ти неплодног дрвета. Верујем да су те убрали јер на теби није родио ни један цвет.

ПРУТ
Ја туп и глуп.
КАИШ
Ти си туп и глуп.
Настаје жестока свађа. Из позадине се чује, незабележене у науци, али високе интонацијe
ГЛАС
Шта је ово? Је л` треба да бијем неког? Може ли човек да се одмори а да му нико не пишти над главом? Одраћу вас од батина, сунце вам калаисано...
ПРУТ И КАИШ ( притајили се за то време )
ПРУТ ( шапатом )
Је л` оде?
КАИШ
Чини ми се.
ПРУТ
Прилично је луцкаст. Да позовемо и њега?
КАИШ
Није луцкаст него луд сто одсто. Мислим да је боље да га не зовемо. Поквариће нам јединство побуне.
ПРУТ
Да, да, врло је незгодан. Приметио сам да подваја децу док вришти на њих. На старију децу грми а на млађима се стишава. Могао би тако и код нас да изазове раздор.
КАИШ
Добро, скинули смо га са дневног реда. Бирајмо даље, човече, време нам пролази.
ПРУТ
Знам, знам, знам.... Позваћемо ћошак. Знаш кад деца буду немирна па их родитељи пошаљу за казну у ћошак?!

КАИШ
Е, признајем показао си сву глупост овога света, балване један тупави. Па ћошак ништа и не боли. Дете одстоји тамо неколико минута и то је све. Нису ово времена као пре сто година када се у ћошак клечало на зрневљу пасуља.
ПРУТ
Да, али му дупенце остаје читаво.
КАИШ
Не предлажи ништа више, Довољно смо чули од тебе.
Шетају. Размишљају.
ПРУТ
Десна рука!
КАИШ
Молим?
ПРУТ
Десна рука! Ако ишта боли онда је то десна рука. Она кад удара – удара где стигне. Она нам је нужно потребна у побуни.
КАИШ
Браво прутино! Десна рука је прави пример силеџијског понашања матораца. Зваћемо и њу. Мислим да ће она врло радо пристати да учествује у нашој побуни.
            ПРУТ
Је л сад видиш колико сам паметан, бедна прасећа кожо?
            КАИШ
Нисам прасећа... А ти, ти... Да су те пустили да растеш постао би глупи балван.
            ПРУТ
Ја балван? Ти си зао и покварен и увек мрзовољан и прост и луд и ...
Настаје свађа а онда се опет зачу

ГЛАС
Зар опет сунце вам калаисано...? Е па сад ћу да бијем где стигнем.
Каиш и Пруг збили се један уз другог и дрхтећи ћуте. Кад све прође...
ПРУТ
Нећемо више да се свађамо.
КАИШ
Нећемо иначе смо надрљали. Мислим да је паметније да кренемо на посао. Почнимо да окупљамо све наше другаре, васпитне мере, како нас ти маторци иначе зову, онда ћемо извазвати побуну која ће морати да уроди плодом. А плод је...
ПРУТ
...да никад нико више, ни родитељи, ни старија браћа и сестре, нити било ко, користи нас за тучење деце.
КАИШ
Не каже се тучење.
ПРУТ
Е може и тако да се каже. Баш може.
КАИШ
Опет почињеш. Умукни или ће онај дрекавац стварно да нас развали од батина. Што хитније кренимо у позивање како нам другаре нико не би више тукао.
ПРУТ
Сећаш се, како је то лепо рекао чика Душко Радовић: Не туците децу чак ни кад су крива, јер ће их живот касније тући чак и кад нису крива. Лепо речено, зар не?
КАИШ
Тако је. Нема више чекања. Идемо у потрагу за нашима.
Растрчавају се на све стране. Почиње музика, коај је у ствари увод песме коју ће заједно отпевати. Каиш и Прут трче лево, десно, да би им се полако прикључили један по један Варјача, Папуча а из позадине се појавила и Десна Рука.
СВИ
Бунимо се против драња
Против силних ружних речи
А тек против ударања
Несташлук се лепше лечи

Несташлук се лепше лечи
Зар је увек криво дете
Рециту му благе речи
Хајде да га разумете
Кад заврше песму полако се ређају али тако да се Прут издвоји отприлике као вођа.
ПРУТ
Е па другари, сви знате зашто смо се овде скупили. Разлог је више него једноставан. Тај исти разлог за децу је прилично болан.Ја сам дошао на идеју да се ми, које називају васпитним мерама побунимо и не дозволимо више употребу нас у ...
КАИШ
Стани балване један, шта то причаш?! Чија је идеја била? Коначно схватам да ти заиста ниси нормалан. Ово је моја идеја!
ПАПУЧА
Али господо, зар је заиста толико важно чије је ово идеја. Идеја је заиста добра и ми смо овде да би је подржали.
ВАРЈАЧА
И не само подржали...Ту смо да је спроведемо у дело.
КАИШ
Важно је чија је идеја. Не може прут да се кити туђим перјем. Он је незрео да би смислио овако паметну ствар.
ДЕСНА РУКА (скупља све прсте. Наравно остаје само онај претећи кажипрст )
Доста више сви! Ствар је врло озбиљна и немамо времена за ваше препирке. Када будемо завршили ствар онда се ви препирите до миле воље.
ПАПУЧА ( као и свака алапача )
Слажем се дивна ручице. Ствар је заиста озбиљна. Замислите пре само пола сата газдарица ме је скинула са своје ноге и тако издеветала оног свог дерана да ће ме памтити до краја живота. Баш сам малопре разговарала са мојом колегиницом са леве ноге и ја јој кажем јао драга моја да си само видела како је наша газдарица била бесна на овог нашег слатког дечкића а она мени каже да, да драга моја и ја сам приметила да наша газдарица у последње време заиста јесте мало више нервозна. Додуше, драги моји пријатељи, морам вам признати и тај мали прошлог месеца... Знате ли шта је урадио? Покидао је чипку са моје колегинице тако да је можда мало и заслужио, да да само мало, батиница... али, не, не, ја сам у ствари против батина, ја сам зато и овде што бих желела...
ДЕСНА РУКА ( одмахује, показујући да је ова досадна )
Људи моји, ала сте ви компликовани. Ви госпођо Папучо, својим догодовштинама давите друге људе. Ми смо овде ради посла или би можда најбоље било да онај који је ово написао и за вас посебно напише једну монодраму па причајте до миле воље.
ВАРЈАЧА
Ако ће имати ко да је слуша!


ПРУТ
Нико не треба ништа да јој пише. Она из главе може да приче дуже од свих монодрама...
ПАПУЧА
Ију! Да ли ми се само чини или ви то мене вређате?
КАИШ
Нико вас не вређа лепа дамо. Они су само хтели да кажу...
ДЕСНА РУКА
Доста више!!! Од сада ЈА преузимам команду над побуном и молим вас да се моје команде слушају.
ПРУТ
Охо-хо. Да ли смо ми то добили диктатора?
КАИШ
Господо, ипак је идеја моја и ја инсистирам да будем вођа ове наше револуције. То је најпоштеније.
ДЕСНА РУКА
Ха, ха, ха. Боже, са ким сам ја одлучио да идем у побуну!? Ово је заиста смешно. Побуна може успети само уколико је ја водим.
ПРУТ
Ово је најглупља идеја које су моје уши чуле у последњих сто година. Једини успех наше побуне биће уколико је ја будем водио. Довољно сам мудрији од свих вас и зато предлажем себе.
КАИШ
Ха, ха, ха... Овакав виц нисам чуо још од времена када сам као свечано одело моме бику слушао чобане. Једини вожд по свакој логици треба да будем ја.
А онда наравно: Није него ја! Ја! Е, ја! Не ти, ја!
ВАРЈАЧА
Ја напуштам овај скуп. ( и логично оде )
Свађа се наставља све гласније. Улеће
ВАРЈАЧА
Упомоћ! Људи, упомоћ! Па престаните са том свађом. Упомоћ!
СВИ
Шта се десило?
ВАРЈАЧА (задихано)
Људи јури ме газдарица, тражи баш мене. Мали Душан је опет нешто забрљао и сад ме траже да га мноме ударају.
СВИ
Ауууу!
ВАРЈАЧА
Ау, Сад вам је ау. Под хитнбо захтевам да престану свађе. Проглашавам примирје између свих. Је л прихваћено?
СВИ
Прихваћено!
ПРУТ
Ја знам малог Душана. То је најслађе дете које сам ја упознао. Немој варјачо молим те да идеш да га бију.
ВАРЈАЧА
Наравно да ми не пада на памет. Слушајте ме сада добро сви. Желимо ли да победимо морамо бити јединствени. План је овакав. Сви заједно упутићемо јасан проглас свим родитељима света да више не желимо да учествујемо у бесомучном уништавању дечије психе проклетим батинама и прогласићемо се пензионерима.
ПАПУЧА
Извините, молим вас, ја још увек добро изгледам да бих била пензионерка.
КАИШ
Мадам, били бисте најлепша пензионерка коју сам ја икада упознао.
ВАРЈАЧА
Каишу! Удварање остави за после представе. Почнимо да пишемо проглас.
ДЕСНА РУКА
Почнимо овако: Драги родитељи...
ВАРЈАЧА
Да почнемо са драги? Боже десницо руко, па морамо бити званични. Довољно ће бити само родитељи.
КАИШ
Дакле овако: Родитељи, ваша деца су највеће богатство које ви имате, најлепши поклон који вам је Бог доделио за живота. Понекад заиста јесу та ваша деца помало немирна, непослушна, досађују вам док одмарате, питају вас кад нисте расположени за причу, траже и више но што бисте им ви дозволили али ипак... Размислите мало.
ПРУТ
Да није њих ко би вас љубио пред спавање? Да није њих са ким би сте се мазили онда када се вама мази? Или, рецимо, да није њих, ко би вас послушао да вам купи цигарете онда када вода у џезви већ ври а ви сте нервозни јер немате ниједну?
ДЕСНА РУКА
Зато, када пожелите да их испребијате, а то можете јер сте јачи од њих, застаните... сетите се наших речи: Нико вас никада неће волети као ваше дете. А и ви никога више не волите него своје дете.
ПАПУЧА
Пробајте да изговорите лепу реч. То није тешко. Посадите тог немирка на колено и испричајте му како сте исти неваљалук и ви учинили када сте били мали али пошто вас родитељи нису истукли ви то никад нисте поновили. Пробајте можда успе.
ПРУТ
Ако не успе први пут успеће други. Будите стрпљиви исплатиће се. Бићете срећни и ви и ваша деца.
КАИШ
Да, стрпљење је мајка мудрости.
ПАПУЧА
Управо тако, драги пријатељи. Ја се сећам Душанове баке. То је била једна дивна блага жена која је имала тако много стрпљења за све Душанове несташлуке. Баш се сећам, једном приликом...
СВИ
Не опет! Доста!
ПРУТ
Наша порука је била јасна. Деца се више не смеју тући.
СВИ
Цвеће је украс баште, лептир је украс цвета, а деца пуна маште деца су украс света!
ДЕСНА РУКА
А...могу ли понекад...само ја...бар мало...онако превентивно...
СВИ ( туку десну руку )
Не, не, не! Да ти то никад више није пало на памет.

И... као у свакој причи... Све се лепо завршава. После овога деца неће страховати од васпитних мера. Уосталом, лепше је папучи да краси ногу, пруту дрво, каишу панталоне...
А ви, драга децо, ову причу потурите под нос вашим маторцима.  

               К Р А Ј


sivacki DRUM forum

Odg: Dramski tekstovi za decu
« Odgovor #2 poslato: Novembar 02, 2010, 03:21:27 posle podne »