sivacki DRUM forum


...

Dobro došli! U gornjem desnom uglu, klikom na ikonicu "mesec" ili zatim "sunce" možete, prema vlastitom afinitetu, odabrati svetlu ili tamnu (dark) temu Foruma.

Van mreže jelajelena

  • Drum tim
  • Zaslužni član
  • *****
    • Poruke: 2046
    • Reputacija: +22/-1
  • Kad nas zaborave prestanemo da postojimo..
poslato: Novembar 28, 2010, 08:45:46 posle podne
Perece

Sastojci za više od 10 porcija
Testo:
1 kvasac (može i suvi)
1/2 kašičice šećera
1/2 l mlake vode
1 kg brašna
2 kašičice soli
80 g margarina
krupna so za posipanje





Za kupku:
40 g NaOH
1 l vode

Priprema natrijumove kupke (Lauge):
40 g NaOH rastvoriti u 1 litri vode. Čuvati u flaši, može se koristiti više puta.
Testo: kvasac rastvoriti u toploj vodi, dodati 1 kašičicu šećera, 250 g brašna, umutiti i ostaviti pola sata na sobnoj temepraturi.
Dodati ostatak brašna, so i margarin i umesiti testo. Ostaviti na toplom mestu da naraste (oko sat vremena). Još jednom premesiti testo i praviti perece. Perece ostaviti 10 min. da malo narastu i polako jednu po jednu spuštati u NaOH, držati oko pola min. Vaditi ih rešetkastom kašikom i poređati na tepsiju obloženu folijom ili papirom za pečenje. Posuti krupnom solju i peći dok ne porumene. Služiti uz pivo.


Van mreže jelajelena

  • Drum tim
  • Zaslužni član
  • *****
    • Poruke: 2046
    • Reputacija: +22/-1
  • Kad nas zaborave prestanemo da postojimo..
Odgovor #1 poslato: Jun 16, 2011, 04:28:10 posle podne
Perece


1 kg brašna
250 g margarina
kašika svinjske masti
2 vršne kašičice soli
2 jajeta
2 dl ulja
2,5 dl mlake
1 kvasac
Brašno, margarin, masti i so dobro sjediniti rukom. Zatim dodati 1 jaje i 2 dl ulja i izmešati. Ovako izmešano može da se stavi u zamrzivač. U 2,5 dl mlakog mleka staviti kvasac i 2 kašičice šećera da naraste. To izmešati sa prethodnom masom, dobro izraditi, razvući oklagijom i seći, može i na štapiće. Premazati umućenim jajetom i peći na 200 stepeni.
Izvor(blogspot.com)


sivacki DRUM forum

Odg: Perece
« Odgovor #1 poslato: Jun 16, 2011, 04:28:10 posle podne »