sivacki DRUM forum


...

Dobro došli! U gornjem desnom uglu, klikom na ikonicu "mesec" ili zatim "sunce" možete, prema vlastitom afinitetu, odabrati svetlu ili tamnu (dark) temu Foruma.

Van mreže jelajelena

  • Drum tim
  • Zaslužni član
  • *****
    • Poruke: 2058
    • Reputacija: +22/-1
  • Kad nas zaborave prestanemo da postojimo..
poslato: Novembar 30, 2010, 05:28:24 posle podne


Proizvodnja paprike obavlja se pikiranim (u kontejnere, saksije) rasadom. U zavisnosti od zahteva trzista i mogucnosti zagrevanja odredjuje se vreme proizvodnje.
    Za rano prolecnu proizvodnju u zasticenom prostoru paprika se seje od pocetka decembra do polovine januara.Pikira se u fazi kotiledona, a sadi od polovine marta do pocetka aprila. Rasad se sadi u starosti 65-70 dana za rano prolecnu i 45-50 dana za jesenju proizvodnju (setva krajem maja, sadnja polovinom jula).      


   Nove tehnologije gajenja paprike podrazumevaju iskljucivo kontejnerski sistem proizvodnje rasada, sa pikiranjem u kontejnere, (103 otvora) i saksije precnika 7 do 9 cm, ili bez pikiranja (speedling system) u kontejnere sa 84 otvora. Sedam do deset dana pred rasadjivanje obavlja se kaljenje rasada na 10-15? C, kako bi se biljke lakse adaptirale na uslove sredine i izbeglo uvenuce i ozegotine.
Rasadjuje se kada je temperatura zemljista oko 20 ? C jer u hladnijem zemljistu paprika zaostaje u porastu. U konvencionalnim tehnologijama paprika se sadi u dvoredne i vise redne pantljike. Razmak redova je 35-40 cm (gusci sklop je za slabobujne sorte). Za izuzetno ranu proizvodnju sadnja moze biti vrlo gusta, od 5 do 10 biljaka/m?. Tada biljka ranije formira plodove, ima ih znatno manje po biljci, ali ne i po jedinici povrsine, sto je sa finansijskog gledista veoma znacajno, zbog visoke cene same paprike.


sivacki DRUM forum

Paprika
« poslato: Novembar 30, 2010, 05:28:24 posle podne »