sivacki DRUM forum


...

Dobro došli! U gornjem desnom uglu, klikom na ikonicu "mesec" ili zatim "sunce" možete, prema vlastitom afinitetu, odabrati svetlu ili tamnu (dark) temu Foruma.

Manastir Vojlovica

Van mreže jelajelena

  • Drum tim
  • Zaslužni član
  • *****
    • Poruke: 2058
    • Reputacija: +22/-1
  • Kad nas zaborave prestanemo da postojimo..
poslato: Decembar 09, 2010, 08:47:15 posle podne
Manastir Vojlovica je manastir Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi severoistočno od Pančeva, na oko 5,5 kilometara prema Starčevu, u krugu Rafinerije „Pančevo“. Prema najstarijoj verziji manastir je osnovao 1383. despot Stefan Lazarević, sin kneza Lazara, a najstariji pouzdani izvor ostavio je jeromonah Partenije 1542. godine (neka predanja govore da je crkvu podigli monasi koji su se doselili iz srpskih krajeva). U manastiru postoji zapis iz 1799. koji navodi na to da je despot Stefan Lazarević obnovio manastir 1405. godine. Jedna od interesantnih stvari vezanih za ovaj manastir je to da se sa na južnoj strani manastira odmah pored crkve nalazi grob sa templarskim krstom.

U krugu manastira nalazi se crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila i konak. Manastir je više puta stradao i obnavljan (poslednji put 1981. godine). Poseduje ikonostas iz 18. veka. Tokom Drugog svetskog rata u manastiru su Nemci držali zatočene srpskog patrijarha Gavrila Dožića i vladiku žičkog Nikolaja Velimirovića.sivacki DRUM forum

Manastir Vojlovica
« poslato: Decembar 09, 2010, 08:47:15 posle podne »