sivacki DRUM forum


...

Dobro došli! U gornjem desnom uglu, klikom na ikonicu "mesec" ili zatim "sunce" možete, prema vlastitom afinitetu, odabrati svetlu ili tamnu (dark) temu Foruma.

Novi lek za zavisnike od alkohola

Van mreže jelajelena

  • Drum tim
  • Zaslužni član
  • *****
    • Poruke: 2058
    • Reputacija: +22/-1
  • Kad nas zaborave prestanemo da postojimo..
poslato: Maj 13, 2011, 07:02:15 posle podne
Novi lek za zavisnike od alkohola

Zavisnici od alkohola u Srbiji uskoro će moći da se leče terapijom određenoj prema tipologiji, koja će biti napravljena na osnovu programskog obrađivanja njihovih ličnih karakteristika, najavljeno je danas na skupu „Alkoholizam, zanemarena bolest i kako joj pristupiti“ u Beogradu.

Potreba za preciznim dijagnostifikovanjem alkoholizma kao bolesti, inicirala je nastanak softvertskog programa „LAT“, čija je osnovna svrha da pomogne u određivanju tipova pacijenata zavisnih od alkohola, na osnovu nivou njihove zavisnosti.

„Program funkcioniše tako što se unesu lični podaci zavisnika kao što su starost, godine, istorijat dotadašnjeg lečenja, nakon čega ih softver obrađuje i određuje kom tipu alkoholičara neko pripada, na osnovu kojih im se kasnije propisuje terapija“, naveo je autor programa Oto Mihael Leš.

On je istakao da je taj softver od nedavno uveden i u nekoliko zdravstvenih centara u Srbiji i da je u toku pravljenje baze podataka, na osnovu čega će biti utvrđeno kako izgleda tipičan srpski alkoholičar.

„Korišćenjem ovog softvera, moći će da se utvrdi koliko on ima godina, kom tipu alkoholičara pripada i koja mu terapija odgovara, jer je veoma važno da se svakom pacijentu pristupi individualno i odredi najefikasniji način lečenja“, objasnio je on.

Pored nove tipologije, u lečenju zavisnika od alkohola u Srbiji može da se primenjuje i terapija lekom „Kampral“, koja nije zasnovana na izazivanju odbojnosti prema alkoholu i ne izaziva tegobe, što je slučaj sa ostalim vidovima terapije.

„Osnovna funkcija ovog leka je da stvori balans u organizmu obolelog, a njegove prednosti su u tome što može da se primenjuje sa drugim lekovima, ne metaboliše se u jetri, nema negativnih posledica u dodiru sa alkoholom i ne izaziva zavisnost“, rekao je doktor Boban Milojković.

Veliki problem kod alkoholizma u Srbiji predstavlja ustaljeno shvatanje da je upotreba alkohola nešto prihvatljivo,kazala je psihijatar Mirjana Jovanović.

„Nedostatak naše zemlje je i u ograničenom zdravstvenom sistemu, čija se pomoć zavisnicima od alkohola zasniva na opštoj terapiji, pa je ovakva tipologija, koja će pacijentima pristupiti individualno, veoma korisna“, rekla je ona.

Jovanovićeva je dodala da je primenom terapije novim lekom udvostručena mogućnost da pacijenti postanu i ostanu apstinenti i da ona pomaže pacijentima koji ne istraju u apstinenciji da im se smanji želja za alkoholom.

(Izvor: B92)


sivacki DRUM forum

Novi lek za zavisnike od alkohola
« poslato: Maj 13, 2011, 07:02:15 posle podne »