sivacki DRUM forum


...

Dobro došli! U gornjem desnom uglu, klikom na ikonicu "mesec" ili zatim "sunce" možete, prema vlastitom afinitetu, odabrati svetlu ili tamnu (dark) temu Foruma.

Rimski šlem iz Sivca

Van mreže Micko

 • Global Moderator
 • Zaslužni član
 • *****
  • Poruke: 10562
  • Reputacija: +131/-6
poslato: Decembar 25, 2008, 10:36:11 posle podne

Rimski šlem iz SivcaOtvarnje tematske arheološke izložbe "Rimski šlem iz Sivca" u Gradskom muzeju Sombor u četvratak, 23. decembra 2008, u 18.00 – izložbene prostorije u prizemlju. Izložbu prati i stručna publikacija sa detaljnom arheološkom obradom i konzervatorskim postupkom i rekonstrukcojom šlema

Autor izložbe: Anđelka Putica, kustos arheolog Gradskog muzeja Sombor
Autori publikacije"Rimski šlem iz Sivca": dr Miroslav Vujović, docent – Katedra za antičku arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Milan Čolović, Narodni muzej Beograd i Anđelka Putica, kustos arheolog Gradskog muzeja Sombor.

Saradnici na projektu arheološke obrade i rekonstrukcije šlema "Rimski šlem iz Sivca": Miloš Bokorov, saradnik PMF iz Novog Sada, Dušan Vračarić, saradnik Vojno-tehničkog Instituta u Beogradu, Branko Dragić i Nebojša Borić, Beograd i Milica Stojanović, Narodni muzej Beograd.

Godina proslavljanja 125 godišnjice muzejske delatnosti u Gradskom muzeju Sombor, simbolično se poklopila sa 50 godina od otkrića rimskog šlema iz Sivca, jednog od najznačajnijih muzejskih eksponata iz Antičke zbirke Gradskog muzeja Sombor, kojem je i posvećena stručna obrada predstavljena u okviru izložbe i publikacije.
Rimski bronzani šlem iz Sivca, do danas je bio malo poznat u širim naučnim krugovima, iako se radi o izuzetnom nalazu i važnom svedočanstvu o prisustvu rimske vojske na jednom delu «varvarske» teritorije, severno od utvrđenog dunavskog limesa u provinciji Donjoj Panoniji. Šlem je prvi put (tačno pre 30 godina), predstavio Pavle Velenrajter, kustos somborskog muzeja, koji je svojim dugogodišnjim predanim radom zadužio arheologiju Bačke.

Ovom tematskom arheološkom izložbom i stručnom publikacijom, vraća se sivačkom šlemu stari sjaj, a iz zaborava ime Pavla Velenrajtera (1907-1971) "...poverenika mnogih arheoloških istina bačkog nedogleđa..." .
Cilj publikacije je da detaljnom analizom u svetlosti novih saznanja, a uz pomoć novih naučnih metoda i mogućnosti koje pruža savremena tehnologija, ukaže na neke karakteristike šlema i da poređenjem sa analognim primercima rekonstruiše njegov prvobitni izgled.


Van mreže Braca

 • Administrator
 • Zaslužni član
 • *****
  • Poruke: 4564
  • Reputacija: +59/-10
  • web dizajn
Odgovor #1 poslato: Decembar 25, 2008, 11:33:31 posle podne
Ne mogu da verujem da za ovo nisam čuo nikad ranije ... treba iskopati još informacija ako ima šta na net-u o ovome ... svaka čast majstore !  :good:


Van mreže Micko

 • Global Moderator
 • Zaslužni član
 • *****
  • Poruke: 10562
  • Reputacija: +131/-6
Odgovor #2 poslato: Decembar 26, 2008, 12:17:08 pre podne
Veruj da sam i ja prvi put cuo za ovo i to sam procitao u novinama .

 Evo jos neki info....


Rimski bronzani šlem u inventarske knjige ušao je u decemebru 1958. godine. Pronađen je u okolini Sivca.Tanije u oranicama Teleckog potoka. „Vlasnik” rimskog šlema urađenog u bronzi (leguri kalaja i bakra) je, prema procenama stručnjaka, najverovatnije bio pripadnik pomoćne jedinice Rimske vojske, iz konjaničke kohorte, poreklom Grk. Kuriozitet je da takav šlem nema analogije na teritoriji tadašnjeg Balkana. Milan Čolović, konzervator Narodnog muzeja iz Beograda, uradio je kompletnu rekonstrukciju i konzervaciju. Somborska publika mogla je da vidi Šlem i u 3 D animaciji, ali i u kratkom filmu posvećenog pronalazaču, Miloradu Rogiću. Nakon uvodne reči direktora muzeja Branimira Mašulovića i kustoskinje Anđelke Putice, autorke izložbe, postavku je otvorio je dr Miroslav Vujović, docent sa Katedre za antičku arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Ovako sad izgleda


A ovako je izgledao

« Poslednja izmena: Decembar 26, 2008, 12:35:09 pre podne by Micko »


sivacki DRUM forum

Odg: Rimski šlem iz Sivca
« Odgovor #2 poslato: Decembar 26, 2008, 12:17:08 pre podne »