sivacki DRUM forum


...

Dobro došli! U gornjem desnom uglu, klikom na ikonicu "mesec" ili zatim "sunce" možete, prema vlastitom afinitetu, odabrati svetlu ili tamnu (dark) temu Foruma.

KO ''ČITA'' PISMA LJUBAVI

Van mreže pitalica

  • VIP
  • Zaslužni član
  • *****
    • Poruke: 1049
    • Reputacija: +29/-3
poslato: Mart 11, 2009, 10:36:00 posle podne

Ovaj tekst pišem sa malim zakašnjenjem, ali sa istininskim oduševljenjem. Možda je baš to – zakašnjenje – i doprinelo da moje oduševljenje bude veće. Naime, smatram da svi utisci u prvi mah budu euforični, pa sad, svejedno da li naginju dobrom ili lošem. Sada, kada se talog slegao na dno, povukavši sa sobom sve nedostatke,  a tečnost isplivala na površinu, izbistrila se i dobila svoju pravu boju, miris i ukus, postala pitka – imam svoje objektivno vidjenje. Podvlačim svoje, a ako se neko ne slaže neka iznese svoje.
   Povodom 8. marta, Dana žena, u Domu kulture održana je ''priredba'', otvorenih vrata – što znači: ulaz besplatan, za sve koji žele da vide i čuju, da dožive nešto novo. Iako sam unapred mogla naslutiti šta će biti na repertoaru, nisam unapred mogla znati kakav će nam kvalitet programa biti ponudjen. E, pa, bilo je lepo! Bilo je, zaista, lepo.
   Pohvaliću prvo mladog Peruničića, koji je, bez obzira na svoj, već stečeni recitatorski renome, jasno i strasno govorio reči poznatih pisaca. Kažem – govorio, jer ja više volim taj izraz, od onog ''recitovao''. I to je opet lično mišljenje. Kad neko recituje, slušam kako recituje, a kad neko govori – slušam šta govori, a još kad zna kako sve to da izgovori – za mene je to lični doživljaj samog teksta.
   Za devojke i momke, članove folklora, čije je umeće već toliko puta potvrdjeno visokim nagradama, imam toliko pohvale, koje bi, ako ih budem nabrajala, zauzele čitavu stranu. Ako bi neko želeo da ih pohvali bolje, morao bi biti selektor, a ja to nisam. Volela bih da znam napisati reči pohvale o svakom od njih, ponaosob, ali mi za to nedostaje dovoljno epiteta sa onim ''naj'' na početku a pozitivnim u produžetku. U svojim prelepim nošnjama, dočarali su nam pravu balsku atmosferu, kakva se danas vidja još samo na filmu ili u ''jakom'' pozorištu.
   Devojčice – pevačice, dokazale su da ime ne mora biti slavno da bi publika uživala u pesmi. Skromno sam muzički obrazovana, ali njima od srca kažem: bravo.
   Na kraju - orkestar, koji je ustvari bio u prvom planu, uspeo je da rastuži ili oraspoloži publiku, od setnog pevušenja do veselog cupkanja nogama, a ako ćete verovati – bilo je i suza. Čestitam na izboru pesama. Koliko je bio dobar pokazao je i aplauz koji su i dobili, zasluženo. Uostalom, nije li to i bio cilj?
   Ne mogu da se uzdržim a da ovu čašu '' dobrog starog vina'' ne ustalasam onim talogom sa početka. Tj. da one, koji nisu bili prisutni, upitam: zašto vi niste došli? Zato što se u vašem selu svaki dan održava neka premijera pa ste se već zasitili hepeninga, zato što ste navikli na bolje, zato što niste uspeli da odvojite sat vremena za svoje sugradjane koji su se trudili da vas daruju na svoj način, onim što najbolje znaju... O, visoka eminencija!
   Srdačan pozdrav za svu publiku koja je propratila ovu lepu igranku, bez obzira da li su jeli kokice, da li su imali šta svečano da obuku, da li su došli sa ili bez nove frizure, ili se obradovali što je ulaz slobodan. Dom kulture jeste dom kulture, samo je razlika  u shvatanju kulture.


sivacki DRUM forum

KO ''ČITA'' PISMA LJUBAVI
« poslato: Mart 11, 2009, 10:36:00 posle podne »